Lokal mat på krogen och på borden

Besök vår Facebooksida.

Prova-På-medlemskap som present till en matglad vän!

Kontakt med

Matakademien

klicka här.

Matakademien i Jämtland-Härjedalen verkar för Gastronomisk samverkan mellan länets mathantverkare, råvaruproducenter, handlare, konsumenter och hemmakockar samt inte minst våra smakfulla matställen i länet.

Planerade verksamheter i Matakademien


MEDLEMSAKTIVITETER

Vår klubbmästare samlar sin grupp och arbetar fram ett vår- och ett höstprogram. Dessutom matlagningskvällar med producenter, företagsbesök och självklart det traditionella Luciafirandet, samt ett trevligt årsmöte kommer att finnas med, vilka alla är mycket uppskattade. Detta är vårt inre sällskapsliv där vi medlemmar umgås i Matens förtecken med kunskap om lokala smaker.  Se mer under rubriken På Gång.


MARKNADSVERKSAMHETER

Vi riktar oss till marknaden såväl inom länet som utanför (bl.a. turister). Matakademien har fokus på att öka kunskapen om och spridningen av länets höga kvalitet på råvaror och förädling av dessa och vårt Mathantverk samt våra smakfulla restauranger och matställen. Här nedan några av våra marknadsaktiviteter att ta del av och/eller kunna medverka som funktionär inom.


MATAKADEMIEN REKOMMENDERAR LOKAL MAT PÅ KROGEN OCH PÅ BORDEN

Vi utvecklar möjligheter till att marknadsföra de krogar och smakställen i länet som arbetar med hög kvalitet på sin mat och som har ett stort inslag av lokala smakrika råvaror i sina maträtter. Dessa krogar kommer att synliggöras på Matakademiens hemsida samt genom marknadsföring via webbsite: www.jamtlandculinary.com


VÅRMARKNAD PÅ JAMTLI MED DELTÄVLING FÖR SM I UTOMHUSMATLAGNING

Matakademien deltar på Jamtlis vårmarknad med Jury som utser årets vinnare. Vinnande lag 2018 var: Team Saluverket med kockarna Måns Halldorf och Peter Boije, Lilla Saluhallen och Jazzköket Bistro.


ÅRETS MATUTMÄRKELSEDAG I JÄMTLANDS LÄN

Eventet genomförs i Residensparken under Yranveckan med en Minimatmarknad med Mathantverkare. Inramning med Jämtländsk fäbodsprofil.  Följande utmärkelser delas årligen ut: Årets Mathantverkare, Årets Lokala Råvaruproducent, Årets Jämthandlare, Årets Jämtbryggare/Dryckesprofil, Årets Matdoldis och Årets Lokala Matrestaurang.


ÅRETS FJÄLLKOCK

Matakademien är arrangör för finalen i Kocktävlingen Årets Fjällkock som genomförs vid Restaurangskolan i Åre under Åre höstmarknad. Tävlingen riktar sig till alla som tycker om att laga god mat. Receptets ingredienser ska vara hämtade från regionen med typiska råvaror/mathantverk från fjäll, skog och sjö. Det får också finnas ingredienser som utvecklar vår matkultur med nya impulser och idéer. Se mer under på webbsidan: www.fjallkock.se

Tävlingsrecept skickas in för att gallras ur i en semifinal. Vänta inte med att skicka in era recept. Skicka redan in redan nu. Sista inlämningsdag är 30 augusti till info@fjallkock.se


SKÖRDEFESTEN i JÄMTLAND/HÄRJEDALEN UNDER SEPTEMBER MÅNAD

Skördefesten ger dig en unik möjlighet att besöka öppna gårdar runt om i Jämtland Härjedalen. Här träffar du bonden och din lokala mathantverkare med smakar av den lokala maten och handla jämtländska råvaror och mathantverk i trevlig gårdsnära butiker samt Ni får uppleva nya spännande möten och aktiviteter runt om i länet.


KURS I ATT BEDÖMA MAT OCH MATSTÄLLEN

Efter kursen ska Ni kunna prova mat på restauranger eller att kunna vara medlem i en jury.  Under kurstillfället kommer vi att undersöka de olika smaker vi kan upptäcka i maträtterna.

Vi lär oss mer om att anpassa mat med dryck harmoni. Hur smakar maten till vin eller en annan dryck. En samverkan med Munskänkarna planeras för avsmakning av våra Restauranger då de testar Årets Vinkrogar med utdelning av druvklasemblemet.


KONCEPT FÖR KOMMANDE AKTIVITETER


Vara en kunskapslänk till restauranger, krögare och handel med lokala matprodukter för att stimulera nytänkande och utveckling av gastronomiska arrangemang som bidrar till  att vara en reseanledning.


(Syftet är att skapa förutsättningar för restauranger i länet som ytterligare stärka sin profil

med lokala råvaror och lokalt producerade livsmedel att kunna genomföra

måltidsupplevelser utifrån koncept i samverkan med producenter).


  • Skapa kriterier och markörer för att premiera våra restauranger/matställen att erbjuda mer lokal mat till kunder och resenärer. 

  • Inventera potentiella/intresserade restauranger och matställens vilja att använda lokala produkter för att kunna erbjuda mer lokal mat i sitt utbud. Se över ev. kompetensbehov för restauranger av lokalproducerat. 


(Syftet med aktiviteterna är att stimulera nytänkande och utveckling av

regionens kokkonst för ökat intresse av lokal mat bland konsumenter).


  • Utveckla konceptet ”Jämtlandstallrik” ett begrepp som markör för lokalt producerade råvaror till en maträtt som erbjuds av restauranger, krogar och smakställen. Aktiviteter planeras in med olika aktörer i kedjan från jord till bord för att underlätta handel lokala råvaror. Denna aktivitet utvecklas tillsammans med den lokala matnäringen d.v.s. länets restauranger, handlare och producenter.
  • Medverka till nätverksträffar kopplat till restaurang och handel.


(Syftet är att kunna öka konsumentens/kundens medvetenhet om hållbar och lokal mat

samt att hushålla med våra resurser samt minska matsvinnet.  Målsättningen är att

bistå hela matkedjan med fakta för att kunna förklara värdet av lokal mat och

därmed erhålla både ideella och ekonomiska värden).


SÄSONGSMARKNADER HOS EN HANDLARE.

  • Som inbjuden Mat V.I.P. ger vi dig en unik presentation av Jämtländskt närproducerade råvaror och lokala mathantverksprodukter från jord till bord. 
  • Tillsammans med Kvantums medarbetare får ni som deltagare besöka ett antal stationer t.ex: Minimarknad med Regionala nyheter från Mathantverkare- och producenter samt Kvantumkockens lokala recept på närproducerade råvaror med provsmakning. 
  • Ni möter också Jöran Hägglund, Landshövding och hedersordförande i Matakademien som ger sin syn på de mervärden som den lokala livsmedelsproduktionen genererar.
  • "De val du som konsument gör, kommer att göra skillnad för vårt län. Vi lever i en av Europa kreativaste matregioner men kanske också den hållbaraste regionen för långsiktig tillväxt av länet. En bonde försörjer 5 ytterligare länsbor. Utan en levande landsbygd växer inte länet, hur blir det då med attraktionskraften att bo och leva här och vår turism".

Vill du bli mathantverkare?

Just nu har Eldrimner öppet anmälan till utbildningen Starta eget mathantverksföretag. I år ges utbildningen delvis på distans, ca 60 tim distansundervisning som du kan följa när du vill via en dator och genom en lärplattform. Tre veckor har vi praktisk undervisning på Eldrimner i Ås utanför Östersund. Sista anmälningsdag är 14 juni.

Utbildningen startar den 2 sep. Första samlingen hos Eldrimner är 16 sep.

 

Information och anmälan via vår hemsida:

https://www.eldrimner.com/utbildning/48112.starta_eget_mathantverksforetag.html

 

Platserna inom bageri är dessvärre fula, men inom branscherna bär-, frukt- och grönsaksförädling, mejeri och chark finns det ännu några platser kvar.

 

Hälsningar
Anna Berglund
Eldrimner
Telefon: Direkt 010-225 33 07,  Mobil 070-388 60 63 
Postadress: Eldrimner, Ösavägen 30, 836 94 ÅS
www.eldrimner.comwww.mathantverk.se