Lokal mat på krogen och på borden

Besök vår Facebooksida.

Prova-På-medlemskap som present till en matglad vän!

Kontakt med

Matakademien

klicka här.

Matakademien i Jämtland-Härjedalen verkar för Gastronomisk samverkan mellan länets mathantverkare, råvaruproducenter, handlare, konsumenter och hemmakockar samt inte minst våra smakfulla matställen i länet.

Recept

Recept från vår korvstoppning 20181119

Matakademiens Härjedalshelg maj 2018.


Här kommer recepten från vår fantastiska helg i Härjedalen, där vi intog Gammelgården i Sveg med ett gäng matglada medlemmar. Där lagade vi till och åt med välbehag följande rätter:


- Abborrsoppa

- Långbakad fläsksida

- Klappgröt

Läs mer här.

Matakademiens Fisk och Skaldjurskväll på Eldrimner 18 april 2018


Här kommer recept från vår härliga kväll, som innehöll följande rätter:


Tilltugg med rakfisk och röding.

Jämtlandsschevice.

Knivmusslor.

Kummel, jordärtskocka, rödbetor och Salsa Verde.

Lemon Posset.

Läs mer här.

Matakademiens Fjällkocksmiddag 26 mars 2018.


Här kommer recept från vår kväll med Fjällkocken 2017 Jimmy Löwenmark.


Citrusmarinerad lax/regnbågslax med pepparrot och dill. Läs mer:

Fjällkockens rätt:  Jämtländsk ko stekt i gjutjärnspanna, friterad kantarellkams, lingon,

                                         rotselleri –messmörspuré, steksky & betor toppat med himmelsraften & krasse. Läs mer:

Mandelkaka med bär. Läs mer:


Att koka soppor på spik, 20 februari 2018.

Riktigt så enkelt är det inte, men resultatet av våra insatser blev strålande.

Här följer recept på kvällens begivenheter:


Oxsvanssoppa á la Yngve, läs mer

Linssoppa med broccoli och älgbuljong, läs mer

Dragonsoppa, läs mer

Klimpsoppa med rökt sik, läs mer

Fröbröd, läs mer

Glöhoppor, läs mer

Messmörspannakotta med karamellsås och goda bär, läs mer


Här kommer några receptförslag ur min samling att börja 2018 med.

Råvaror bör självklart väljas lokalt där det är möjligt.

Sparrisreceptet hoppas jag kan inspirera någon till att starta upp en odling i Jämtland, visst vore det härligt med lokala primörer även om odlingen skulle ske i växthus.

I det stora hela saknar jag förstås dryckesförslag till recepten då med tanke på våra lokala tillverkare och förädlare.


Bengt-Johnny Johansson

Öster-Övsjö Gård


Kams med mese, läs recept


Röding med sv-vinbär och bacon, läs recept


Sparristartlett, läs recept


Ädelostpaj med hjortronconfiture, läs recept

2017 års Fjällkock.


Vinnare:  Jimmy Löwenmark med "Jämtländsk ko stekt i gjutjärnspanna, friterad kantarellkams, lingon, rotselleri-

messmörspuré, steksky och betor toppat med Himmelsraften". Läs recept.


De tre ytterligare finalrecepten  finns här!


Killing från Wettersgård i Skärvången, serveras med persiljerotspuré, stekta kantareller, krispig grönkål samt

blåbär & älgörtsgelé och brynt smörpulverLäs recept.


Jämtländsk renytterfilé med potatisrösti smaksatt med svartbränna från Oviken, tranbärssås, smörstekta kantareller,

friterad grönkål, rökt renstek samt hjortronLäs recept.


Ripbröst marinerat i havtorn och ingefära på grillad ost, serveras med pure gjord på potatis och björksav samt syltade granskott och smörstekta trattkantareller. Läs recept.

Matlagningskväll Matakademien 2017-11-02

RECEP T PÅ RENKÖTT OCH SAMISK MAT


KOKKÖTT, läs recept


BLODPANNKAKA, läs recept


OSSO BUCCO, läs recept


RENYTTERLÅR, läs recept


RENSIDA, MÄRGBEN, läs recept



Copyright @ All Rights Reserved