Recept

Matakademien.se Lokal mat på krogen och på borden

För Presentkort och kontakt med Matakademien J/H

Matakademien i Jämtland-Härjedalen arbetar för en Gastronomisk samverkan mellan länets mathantverkare, konsumenter och handlare, hemmakockar och inte minst krogarna i regionen.

Recept.

2017 års Fjällkock.

 

Vinnare: Jimmy Löwenmark med "Jämtländsk ko stekt i gjutjärnspanna, friterad kantarellkams, lingon, rotselleri-

messmörspuré, steksky och betor toppat med Himmelsraften". Läs recept.

 

De tre ytterligare finalrecepten finns här!

 

Killing från Wettersgård i Skärvången, serveras med persiljerotspuré, stekta kantareller, krispig grönkål samt

blåbär & älgörtsgelé och brynt smörpulver. Läs recept.

 

Jämtländsk renytterfilé med potatisrösti smaksatt med svartbränna från Oviken, tranbärssås, smörstekta kantareller,

friterad grönkål, rökt renstek samt hjortron. Läs recept.

 

Ripbröst marinerat i havtorn och ingefära på grillad ost, serveras med pure gjord på potatis och björksav samt syltade granskott och smörstekta trattkantareller. Läs recept.

Matlagningskväll Matakademien 2017-11-02

RECEP T PÅ RENKÖTT OCH SAMISK MAT

 

KOKKÖTT

Renkött med ben av bringa och högrev

Rentunga

Potatis

Morötter

Kålrot

Täck köttet med vatten och koka upp. Låt sjuda utan lock och skumma av. Salta och peppra. Tillsätt rotsakerna och tungan efter ca 40 minuter.

Klimp:

2 ägg

1 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 krm salt

Smeten blandas och klickas ner i buljongen. Låt sjuda ca 5 minuter.

 

BLODPANNKAKA

2 dl renblod

4 dl mjölk

3 dl vetemjöl + 3 dl grahamsmjöl

3 ägg

Vispa blod, mjölk och mjöl. Vispa i äggen. Smält smör och blanda i smeten. Stek tunna pannkakor. Sjud grädde med messmör till en sås. Stek suovas att servera till tillsammans med rårörda lingon.

 

OSSO BUCCO

Sågad renlägg

Rotselleri

Gul lök

Morot

Tomater

Vitt vin

Buljong

Bryn köttbitarna. Fräs grönsaker, lägg i tomaterna och köttet i efterhand. Strö över vetemjöl, slå på vin och vatten, buljongtärning och kryddor. Koka up, låt sedan sjuda i

ugnen eller på spisen i ca 1 timme.

Tillbehör:

Persilja

Pressade vitlöksklyftor

Rivet citronskal

Skala och koka potatis och pressa till.

 

RENYTTERLÅR

Krydda köttet, men salta inte. Bryn i smör i stekpanna. Lägg i ugn på ca 200gr, till ca 50gr köttemperatur. Låt vila till ca 58gr. Salta och peppra.

Tillbehör:

Svamp

Lök

Äpple

Timjan

Hacka och smörfräs strax innan servering.

 

RENSIDA, MÄRGBEN

Gno in kryddor i sidan. Lägg i ugnen, ca 200gr ca 30 minuter.

Salta.

Strö flingsalt över märgbenen. Baka i 200gr, ca 7 minuter.

 

Copyright @ All Rights Reserved