Lokal mat på krogen och på borden

Besök vår Facebooksida.

Prova-På-medlemskap som present till en matglad vän!

Kontakt med

Matakademien

klicka här.

Matakademien i Jämtland-Härjedalen verkar för Gastronomisk samverkan mellan länets mathantverkare, råvaruproducenter, handlare, konsumenter och hemmakockar samt inte minst våra smakfulla matställen i länet.

Planerade verksamheter i Matakademien


MEDLEMSAKTIVITETER

Vår klubbmästare samlar sin grupp och arbetar fram ett vår- och ett höstprogram. Dessutom matlagningskvällar med producenter, företagsbesök och självklart det traditionella Luciafirandet, samt ett trevligt årsmöte kommer att finnas med, vilka alla är mycket uppskattade. Detta är vårt inre sällskapsliv där vi medlemmar umgås i Matens förtecken med kunskap om lokala smaker.  Se mer under rubriken På Gång.


MARKNADSVERKSAMHETER

Vi riktar oss till marknaden såväl inom länet som utanför (bl.a. turister). Matakademien har fokus på att öka kunskapen om och spridningen av länets höga kvalitet på råvaror och förädling av dessa och vårt Mathantverk samt våra smakfulla restauranger och matställen. Här nedan några av våra marknadsaktiviteter att ta del av och/eller kunna medverka som funktionär inom.


MATAKADEMIEN REKOMMENDERAR LOKAL MAT PÅ KROGEN OCH PÅ BORDEN

Vi utvecklar möjligheter till att marknadsföra de krogar och smakställen i länet som arbetar med hög kvalitet på sin mat, med hållbart fokus och som har ett stort inslag av lokala smakrika råvaror i sina maträtter. Dessa krogar kommer att synliggöras på Matakademiens hemsida samt genom marknadsföring via vår nya webbsite, riktad till ökad Måltidsturism: www.jamtlandculinary.com


VÅRMARKNAD PÅ JAMTLI MED DELTÄVLING FÖR SM I UTOMHUSMATLAGNING

Matakademien deltar på Jamtlis vårmarknad med Jury som utser årets vinnare. Vinnande lag 2018 var: Team Saluverket med kockarna Måns Halldorf och Peter Boije, Lilla Saluhallen och Jazzköket Bistro.


ÅRETS MATUTMÄRKELSEDAG I JÄMTLANDS LÄN

Eventet genomförs i Residensparken under Yranveckan med en Minimatmarknad med Mathantverkare. Inramning med Jämtländsk fäbodsprofil.  Följande utmärkelser delas årligen ut: Årets Mathantverkare, Årets Lokala Råvaruproducent, Årets Jämthandlare, Årets Jämtbryggare/Dryckesprofil, Årets Matdoldis och Årets Matrestaurang/Smakställe.


ÅRETS FJÄLLKOCK

Matakademien är arrangör för finalen i Kocktävlingen Årets Fjällkock som genomförs vid Restaurangskolan i Åre under Åre höstmarknad. Tävlingen riktar sig till alla som tycker om att laga god mat. Receptets ingredienser ska vara hämtade från regionen med typiska råvaror/mathantverk från fjäll, skog och sjö. Det får också finnas ingredienser som utvecklar vår matkultur med nya impulser och idéer. Se mer under på webbsidan: www.fjallkock.se

Tävlingsrecept skickas in för att gallras ur i en semifinal. Vänta inte med att skicka in era recept. Skicka redan in redan nu. Sista inlämningsdag är 15 augusti till info@fjallkock.se


SKÖRDEFESTEN i JÄMTLAND/HÄRJEDALEN UNDER SEPTEMBER MÅNAD

Skördefesten är en smakfull reseanledning, vilken ger dig en unik möjlighet att besöka öppna gårdar runt om i Jämtland Härjedalen. Här träffar du bonden och din lokala mathantverkare med smakar av den lokala maten och handla jämtländska råvaror och mathantverk i trevlig gårdsnära butiker samt Ni får uppleva nya spännande möten och aktiviteter runt om i länet.


KURS I ATT BEDÖMA MAT OCH MATSTÄLLEN

Efter kursen ska Ni kunna prova mat på restauranger eller att kunna vara medlem i en jury.  Under kurstillfället kommer vi att undersöka de olika smaker vi kan upptäcka i maträtterna.

Vi lär oss mer om att anpassa mat med dryck harmoni. Hur smakar maten till vin eller en annan dryck. En samverkan med Munskänkarna planeras för avsmakning av våra Restauranger då de testar Årets Vinkrogar med utdelning av druvklasemblemet.


KONCEPT FÖR AKTIVITETER I PROJEKTET MATKOMPETENSCENTRUM


Vara en kunskapslänk till restauranger, krögare och handel med lokala matprodukter för att stimulera nytänkande och utveckling av gastronomiska arrangemang som bidrar till  Måltidsturism.


(Syftet är att skapa förutsättningar för restauranger i länet som ytterligare stärka sin profil

med lokala råvaror och lokalt producerade livsmedel att kunna genomföra

måltidsupplevelser utifrån koncept i samverkan med producenter).


  • Skapa kriterier och markörer för att premiera våra restauranger/matställen att erbjuda mer lokal mat till kunder och resenärer. 

  • Inventera potentiella/intresserade restauranger och matställens vilja att använda lokala produkter för att kunna erbjuda mer lokal mat i sitt utbud. Se över kompetens-behovet för restauranger av mer lokalproducerat och ett hållbart förhållningssätt. 


(Syftet med aktiviteterna är att stimulera nytänkande och utveckling av

regionens kokkonst för ökat intresse av lokal mat bland konsumenter).


  • Utveckla konceptet ”Jämtlandstallrik, Härjedalstallrik, Åredalstallrik alt Strömsvattudalstallrik”. Dvs. olika begrepp som markör för lokalt producerade råvaror till en maträtt som erbjuds av restauranger, krogar och smakställen. Aktiviteter planeras in med olika aktörer i kedjan från jord till bord för att underlätta handel lokala råvaror. Denna aktivitet utvecklas tillsammans med den lokala matnäringen d.v.s. länets restauranger, handlare, producenter och REKO-ringen.
  • Medverka till nätverksträffar kopplat till restaurang och handel.


(Syftet är att kunna öka konsumentens/kundens medvetenhet om hållbar och lokal mat

samt att hushålla med våra resurser samt minska matsvinnet.  Målsättningen är att

bistå hela matkedjan med fakta för att kunna förklara värdet av lokal mat och

därmed erhålla både ideella och ekonomiska värden).


SÄSONGSMARKNADER HOS EN HANDLARE.

  • Som inbjuden Mat V.I.P. ger vi dig en unik presentation av Jämtländskt närproducerade råvaror och lokala mathantverksprodukter från jord till bord. 
  • Tillsammans med Kvantums medarbetare får ni som deltagare besöka ett antal stationer t.ex: Minimarknad med regionala nyheter från Mathantverkare- och producenter samt Kvantumkockens lokala recept på närproducerade råvaror med provsmakning. 
  • Ni möter också Jöran Hägglund, Landshövding och hedersordförande i Matakademien som ger sin syn på de mervärden som den lokala livsmedelsproduktionen genererar.
  • "De val du som konsument gör, kommer att göra skillnad för vårt län. Vi lever i en av Europa kreativaste matregioner men kanske också den hållbaraste regionen för långsiktig tillväxt av länet. En bonde försörjer 5 ytterligare länsbor. Utan en levande landsbygd växer inte länet, hur blir det då med attraktionskraften att bo och leva här och vår turism".

Vill du arbeta med lokal mat!


Just nu har Eldrimner öppet anmälan till utbildningen.

Tema Mathantverk och direktförsäljningHöglunda Gård, 15 januari.


Direktförsäljning ger unika möten mellan producenter och en intresserad och medveten kundkrets.

Att få köpa osten direkt av mejeristen som ystat den, att få fråga bagaren om hur brödet jäst, innan man tar med hem till skafferiet, att få veta var äpplena till musten växt, var fisken i inläggningen fiskats och varifrån köttet i korven kommer, det ger matinköpen ett mervärde och innebär upplevelser som fäster sig i konsumentens medvetande.


Att sälja sitt mathantverk direkt till konsumenterna innebär även fördelar för producenterna. Inte minst ger det ökad kontroll över både priset och berättelsen om produkten. Mötet mellan konsument och producent bidrar också till nya idéer och produktutveckling för mathanverkaren.


Eldrimner arbetar med ett projekt för kunskapsspridning och utveckling av nya metoder för direktförsäljning av mathantverk för att höja kompetensen inom om rådet och för att göra direktförsäljningen effektivare. Ett exempel på lyckad direktförsäljning är rekoringarna.

De första svenska rekoringarna, där produkter säljs direkt från producent till konsument, startade i Östergötland och Västergötland hösten 2016, efter inspiration från Frankrike och Finland.

Året därpå kom ordet med i nyordlistan och nu har försäljningen utvecklats till en folkrörelse på många håll i landet. Hushållningssällskapet driver nu också ett projekt för att främja startandet av fler.


Tillsammans med marknadsförsäljning, gårdsbutiker och andra samarbeten ser Eldrimner detta som möjligheter för små producenter att sälja mer. För konsumenten ger direktförsäljning stora möjligheter att hitta bra och unika produkter.


För att ta till vara alla möjligheter, skapa kontakter, ge en internationell utblick och arbeta gemensamt för att inspirerar till ökad direktförsäljning bjuder Eldrimner in till kunskapsutbyte och diskussion mellan mathantverkare och konsumenter.


Vi ser fram emot spännande möten och intressanta diskussioner.

Hjärtligt välkomna till mathantverksdagen!

Bodil Cornell, Verksamhetschef på Eldrimner.

 

DAGENS PROGRAM


09:30      Kaffe och registrering.


09:50      Presentation av deltagarna.


10:15      Nyheter från Eldrimner och introduktion av dagens tema.


11:00      Mathantverkare berättar om sina företag och hur de arbetar med direktförsäljning.
Ann Klensmeden driver sedan många år Åsbergets Gårdsmejeri. Hon har stor erfarenhet av direktförsäljning på marknader. Maja Olsson har startat bageriet Majas Skafferi i ICA Näras källarvåning i Undersåker. Genom ett unikt samarbete säljer affären hennes bröd.


12:00      Mathantverkslunch.


13:00      REKO Jämt Här.
Ulrika Nyhlén och Stina Dahlquist berättar om hur man startar en rekoring och ur den fungerar både ur konsument- och producentperspektiv. De jobbar i  Leaderprojektet REKO Jämt Här, som Hushållningssällskapet Jämtland driver.

13:30      Gårdssällskapet.
Kenny von Walden startade tillsammans med vännerna Björn och Petter Gårdssällskapet 2013. Alla tre härstammar från Jämtland. Kenny berättar om hur de byggt upp företaget och levererar direkt till kund i hela landet.


14:00      Fika och filmvisning. Franska exempel på direktförsäljning.


14:30      Gruppdiskussioner.
Hur utvecklar vi direktförsäljning till konsument? Vad efterfrågar dagens och morgondagens konsument?


15:00      Redovisning av gruppdiskussioner.


15:30      Första utlämning av beställda varor för den nybildade rekoringen i Bergs kommun.


16:00      Slut på dagen.