Lokal mat på krogen och på borden

Besök vår Facebooksida.

Prova-På-medlemskap som present till en matglad vän!

Kontakt med

Matakademien

klicka här nedan.

Matakademien i Jämtland-Härjedalen verkar för Gastronomisk samverkan mellan länets mathantverkare, råvaruproducenter, handlare, konsumenter och hemmakockar samt inte minst våra smakfulla matställen i länet.

Planerade verksamheter i Matakademien


MEDLEMSAKTIVITETER

Vår klubbmästare samlar sin grupp och arbetar fram ett vår- och ett höstprogram. Dessutom matlagningskvällar med producenter, företagsbesök och självklart det traditionella Luciafirandet, samt ett trevligt årsmöte kommer att finnas med, vilka alla är mycket uppskattade. Detta är vårt inre sällskapsliv där vi medlemmar umgås i Matens förtecken med kunskap om lokala smaker.  Se mer under rubriken På Gång.


MARKNADSVERKSAMHETER

Vi riktar oss till marknaden såväl inom länet som utanför (bl.a. turister). Matakademien har fokus på att öka kunskapen om och spridningen av länets höga kvalitet på råvaror och förädling av dessa och vårt Mathantverk samt våra smakfulla restauranger och matställen. Här nedan några av våra marknadsaktiviteter att ta del av och/eller kunna medverka som funktionär inom.


ÅRETS MATUTMÄRKELSEDAG I JÄMTLANDS LÄN

Eventet genomförs i Residensparken under Yranveckan med en  Minimatmarknad med Mathantverkare. Inramning med Jämtländsk fäbodsprofil.  Följande utmärkelser delas årligen ut: Årets Mathantverkare, Årets Lokala Råvaruproducent, Årets Jämthandlare, Årets Jämtbryggare/Dryckesprofil, Årets Matdoldis och Årets Lokala Matrestaurang.


MATAKADEMIEN REKOMMENDERAR

Vi fortsätter att kontinuerligt bedöma och marknadsföra de krogar och smakställen i länet som arbetar med hög kvalitet på sin mat och som har ett stort inslag av lokala råvaror i sina rätter. Dessa krogar synliggörs på Matakademiens hemsida samt genom vår marknadsföring i tidningen Upplev.


ÅRETS FJÄLLKOCK

Kocktävlingen genomförs vid Restaurangskolan i Åre och riktar sig till alla som tycker om att laga god mat. Receptets ingredienser ska vara hämtade från regionen med typiska råvaror/mathantverk från fjäll, skog och sjö. Det får också finnas ingredienser som utvecklar vår matkultur med nya impulser och idéer. Se mer under rubriken Årets Fjällkock.

Tävlingsrecept skickas in under kvartal 2 och 3 till info@fjallkock.se


SÄSONGSMARKNADER PÅ ICA KVANTUM.

Som inbjuden Mat V.I.P. ger vi dig en unik presentation av Jämtländskta närproducerade råvaror och lokala mathantverksprodukter från jord till bord. Tillsammans med Kvantums medarbetare får ni som deltagare besöka ett antal stationer bla: Minimarknad med Mathantverkare, Regionala nyheter och Kvantumkockens lokala recept på närproducerade råvaror med provsmakning. Ni möter också Jöran Hägglund, Landshövding och hedersordförande i Matakademien som ger sin syn på de mervärden som den lokala livsmedelsproduktionen genererar. De val du som konsument gör, kommer att göra skillnad för vårt län. Vi lever i en av Europa kreativaste matregioner men kanske också den hållbaraste regionen för långsiktig tillväxt av länet. En bonde försörjer 5 andra och utan en levande landsbygd växer inte länet, hur blir det då med attraktionskraften att bo och leva här och vår turism.


SKÖRDEFEST JÄMTLAND/HÄRJEDALEN I SEPTEMBER

Skördefesten ger dig en unik möjlighet att besöka öppna gårdar runt om i Jämtland Härjedalen. Här träffar du bonden och din lokala mathantverkare, smakar på den lokala maten, handlar jämtländska råvaror och hantverk i trevliga gårdsnära butiker och upplev nya spännande möten och aktiviteter.


KURS I ATT BEDÖMA MAT OCH MATSTÄLLEN

Efter kursen ska Ni kunna prova mat på restauranger eller att kunna vara medlem i en jury.  Under kurstillfället kommer vi att undersöka de olika smaker vi kan upptäcka i maträtterna.

Vi lär oss mer om att anpassa mat med dryck harmoni. Hur smakar maten till vin eller en annan dryck. En samverkan med Munskänkarna planeras för avsmakning av våra Toppenkrogar då de testar Årets Vinkrog med utdelning av druvklasemblemet.


JÄMTLANDSMENYN

Ambitionen är att under Höstmarknaden runt Mickelsmäss kunna utse en Jämtlandsmeny. Intresserade medlemmar som vill hjälpa till med detta projet hör av sig. Det finns bra planer för att kunna genomföra denna aktivitet.Copyright @ All Rights Reserved