Lokal mat på krogen och på borden
Matakademien i Jämtland/Härjedalen samverkan med länets Restauranger, mathantverkare, råvaruproducenter, handlare, konsumenter och hemmakockar samt våra smakfulla matställen i länet. Vilket bidrar till ökad måltidsturism med lokal mat som reseanledning.
Våra arrangemang sker i samarbete med Studiefrämjandet.
Recept
Recept från vår korvstoppning 20181119
Matakademiens Härjedalshelg maj 2018.
Här kommer recepten från vår fantastiska helg i Härjedalen, där vi intog Gammelgården i Sveg med ett gäng matglada medlemmar. Där lagade vi till och åt med välbehag följande rätter:
- Abborrsoppa
- Långbakad fläsksida
- Klappgröt
Matakademiens Fisk och Skaldjurskväll på Eldrimner 18 april 2018
Här kommer recept från vår härliga kväll, som innehöll följande rätter:
Tilltugg med rakfisk och röding.
Jämtlandsschevice.
Knivmusslor.
Kummel, jordärtskocka, rödbetor och Salsa Verde.
Lemon Posset.
Matakademiens Fjällkocksmiddag 26 mars 2018.
Här kommer recept från vår kväll med Fjällkocken 2017 Jimmy Löwenmark.
Citrusmarinerad lax/regnbågslax med pepparrot och dill. Läs mer:
Fjällkockens rätt: Jämtländsk ko stekt i gjutjärnspanna, friterad kantarellkams, lingon,
rotselleri –messmörspuré, steksky & betor toppat med himmelsraften & krasse. Läs mer:
Mandelkaka med bär. Läs mer:
Att koka soppor på spik, 20 februari 2018.
Riktigt så enkelt är det inte, men resultatet av våra insatser blev strålande.
Här följer recept på kvällens begivenheter:
Oxsvanssoppa á la Yngve, läs mer
Linssoppa med broccoli och älgbuljong, läs mer
Klimpsoppa med rökt sik, läs mer
Messmörspannakotta med karamellsås och goda bär, läs mer
Här kommer några receptförslag ur min samling att börja 2018 med.
Råvaror bör självklart väljas lokalt där det är möjligt.
Sparrisreceptet hoppas jag kan inspirera någon till att starta upp en odling i Jämtland, visst vore det härligt med lokala primörer även om odlingen skulle ske i växthus.
I det stora hela saknar jag förstås dryckesförslag till recepten då med tanke på våra lokala tillverkare och förädlare.
Bengt-Johnny Johansson
Öster-Övsjö Gård
Kams med mese, läs recept
Röding med sv-vinbär och bacon, läs recept
Sparristartlett, läs recept
Ädelostpaj med hjortronconfiture, läs recept
2017 års Fjällkock.
Vinnare: Jimmy Löwenmark med "Jämtländsk ko stekt i gjutjärnspanna, friterad kantarellkams, lingon, rotselleri-
messmörspuré, steksky och betor toppat med Himmelsraften". Läs recept.
De tre ytterligare finalrecepten finns här!
Killing från Wettersgård i Skärvången, serveras med persiljerotspuré, stekta kantareller, krispig grönkål samt
blåbär & älgörtsgelé och brynt smörpulver. Läs recept.
Jämtländsk renytterfilé med potatisrösti smaksatt med svartbränna från Oviken, tranbärssås, smörstekta kantareller,
friterad grönkål, rökt renstek samt hjortron. Läs recept.
Ripbröst marinerat i havtorn och ingefära på grillad ost, serveras med pure gjord på potatis och björksav samt syltade granskott och smörstekta trattkantareller. Läs recept.
Matlagningskväll Matakademien 2017-11-02
RECEP T PÅ RENKÖTT OCH SAMISK MAT
KOKKÖTT, läs recept
BLODPANNKAKA, läs recept
OSSO BUCCO, läs recept
RENYTTERLÅR, läs recept
RENSIDA, MÄRGBEN, läs recept